Un baiat ca toti ceilalti by Lorenzo MaroneO carte despre sfârșitul copilăriei și alegerile importante care ne modelează destinul și lumea, despre fiorii primei iubiri și curajul de a lupta de partea binelui, romanul Un băiat ca toți ceilalți, inspirat din fapte reale, proiectează o lecție de viață în centrul căreia se află adevărul și valoarea cuvintelor. În 2018 a fost distins cu Premiul Giancarlo Siani. Împreună cu bestsellerurile Tentația de a fi fericit și Mâine poate am să rămân formează un fel de triptic dedicat orașului Napoli.
Mimì e un băiat de doisprezece ani, cu ochelari, rezultate excelente la școală și o pasiune pentru benzile desenate cu supereroi. Locuiește în cartierul Vomero, în Napoli, unde tatăl său lucrează ca portar al unui imobil elegant. Își petrece timpul pe stradă cu cel mai bun prieten, Sasà , care îl venerează, ca toți napolitanii, pe Maradona, sau în micul apartament pe care îl împarte cu părinții, sora adolescentă și bunicii. În 1985, anul care-i va accelera maturizarea, Mimì face experimente telepatice, visează să-și cumpere un costum de Spider-Man și caută o modalitate de a se împrieteni cu Viola, frumoasa adolescentă care locuiește în imobilul păzit de tatăl lui. Dar, mai presus de toate, îl cunoaște pe Giancarlo, supereroul său personal, nimeni altul decât Giancarlo Siani, tânărul jurnalist de la Il Mattino care avea să își piardă viața în numele adevărului. În lunile premergătoare zilei de 23 septembrie, ziua în care Giancarlo este ucis de Camorra, Mimì descoperă însemnătatea prieteniei, importanța cuvintelor și a curajului. Și află că este posibil ca supereroii să nu existe, dar că amintirea oamenilor curajoși și a faptelor lor mari nu pălește niciodată.
Genres: Fiction
Scrie din ce in ce mai bine, ma bucur ca l-am descoperit! E o carte emotionanta care mi-a dat o senzatie de ‘bine’, de familiar chiar pe alocuri.
“Lucrurile extraordinare, cele care vor ramane totdeauna in viata ta, vin deseori in varful picioarelor si pe neasteptate, fara bubuituri si fara sa-ti atraga atentia in mod deosebit.
Exact ca o ninsoare.”“La sase ani invatasem ca saracia e nevoita deseori sa mearga brat la brat cu minciunile.”
“Primele doua mari forte pe care copiii le intalnesc in drumul lor sunt dragostea si moartea. Si in fata amandurora deseori se apuca s-o faca pe tontii. E un mod ca oricare altul de a nu da prea multa greutate lucrurilor.
Si pentru a nu ramane striviti de ele.”“- Ce plictisitor esti! Mimi, in viata unii se nasc sa moara, altii ca sa traiasca, tu de ce parte vrei sa stai?”
“Deseori suntem prea ocupati sa ne indeplinim visurile, le urmarim in fiecare zi cu capul plecat si nici macar nu ne dam seama cat de mult ne costa urmarirea, nici nu intelegem ca, da, e important sa visam, dar mai important decat a visa e a face, pentru ca viata, in fond, e ceva simplu numai daca e traita zi de zi. Si atunci trebuie sa fim atenti sa nu umplem toate aceste zile numai cu visuri, ci si cu emotii adevarate, cu viata traita. Iar ziua mea cu Viola avea gustul timpului trait.”
“Dar, Mimi, important e sa ne amintim intotdeauna ca suntem oameni si nu dispunem de nici o putere, ca nu suntem infailibili, ca gresim si deseori ne platim scump greselile. Sa te simti invincibil nu e ceva bun, pentru ca te face sa comiti greseli, sa subestimezi semnalele, sa nu-ti dai seama de precaritatea lucrurilor. Ceea ce ne face umani, si din cauza asta speciali, draga Mimi, sunt propriile noastre slabiciuni, defectele, daca vrei sa le spui asa.”
“-Vorbesti mereu despre superputeri… lectura si scrisul sunt puterile cele mai importante de care dispunem, ne deschid mintea, ne fac sa crestem, ne fac mai buni, uneori ne ilumineaza si ne fac s-o pornim pe drumuri noi, ne permit sa ne razgandim, ne dau curajul sa facem ce dorim. Adevarul este ca cea mai mare putere aflata la dispozitia omului, draga Mimi, cea care ne face cu adevarat mari si liberi, este cultura.”
“Am auzit spunandu-se ca atata vreme cat ramanem chiar si numai in sufletul unei persoane, nu murim niciodata.”
Alte referinte culturale: filmul “Ricomincio da tre” (Reincep de la trei) de Massimo Troisi; filmul “A fost odata in America” de Sergio Leone (cu Robert de Niro); cantaret Vasco Rossi (Vita Spericolata, Portatemi Dio, Toffee, Ogni volta, Siamo solo noi); cartile lui Jack London (“Chemarea strabunilor”, “Colt Alb” ); “Poveste fara sfarsit” de Michael Ende; “Micul print” (Exupery)