Meseria de romancier

"Reunite tematic sub umbrela unei încercări personale de a defini impulsul de a scrie proză, eseurile din Meseria de romancier abordează teme precum opoziția dintre experiența de viață și experiența livrescă, importanța visului, exploatarea zonelor neclare, atrase din subconștient.
„Dacă romanele mele au ceea ce s-ar putea numi originalitate, asta se datorează libertății. La vârsta de 29 de ani, mi-am spus, dintr-odată, simplu, că «vreau să scriu» și am pus pe hârtie primul roman. N-am fost nici chinuit de o dorință puternică, nici încorsetat de reguli privind felul în care trebuie scris un roman. Nu știam cum merg lucrurile în lumea literară și (din fericire sau din păcate) n-aveam nici vreun model printre scriitorii consacrați la care să mă raportez. Voiam doar să scriu, în stilul meu, un roman care să-mi reflecte sufletul – atât și nimic mai mult. Am simțit un impuls foarte puternic și, fără să mă gândesc prea mult la ce avea să urmeze, m-am așezat la birou și am început să scriu la întâmplare. Iar când făceam asta, aveam un sentiment foarte viu de plăcere și libertate.” (Haruki Murakami)

Meseria de romancier by Haruki Murakami
Genres: Nonfiction
four-stars
Also by this author: Hear the Wind Sing, Pinball, 1973, A Wild Sheep Chase, Hard-Boiled Wonderland and the End of the World, Norwegian Wood, Dance Dance Dance, South of the Border, West of the Sun, The Wind-Up Bird Chronicle, Sputnik Sweetheart, Kafka on the Shore, After Dark, 1Q84, Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage, The Elephant Vanishes, After the Quake, Blind Willow, Sleeping Woman, Men Without Women, What I Talk About When I Talk About Running

 

Este o carte aparuta in Japonia in 2015 si in Romania in 2016, netradusa (inca) in limba engleza, o carte nonfiction autobiografica, asemeni What I talk about when I talk about running.

“Daca e sa ne referim la caracterul exclusive al meseriei – mai simplu spus la constiinta propriului teritoriu – am senzatia ca nu exista oameni pe lumea asta care sa dea dovada de o mai mare generozitate decat scriitorii. Intotdeauna am considerat ca este una dintre putinele virtuti ale tagmei.”

“Oricat de ocupat am fost si oricat de grea mi-a fost viata, cartile si muzica au fost intotdeauna pentru mine o bucurie imensa. O bucurie pe care nu mi-a putut-o fura nimeni.”

“Timpul trebuie tratat cu seriozitate si respect, ca un lucru de seama. Prin aceasta, el ne devine si aliat. Este exact cum trebuie procedat si cu femeile.”

“O viata pe care ti-o petreci facand lucruri de care nu te bucuri e o viata trista. Dar daca faci ce-ti place, chiar daca ceva n-a iesit bine, te poti intoarce ca s-o iei de la capat.”

Alte referinte culturale: “Sarbatoarea primaverii” de Stravinsky, simfoniile lui Mahler, sonatele pentru pian ale lui Schubert, muzica lui  Thelonius Monk (jazz); scrierile lui Soseki Natsume; scrierile lui Ernest Hemingway (in special Fiesta, Adio, arme si nuvelele din prima perioada in care apare Nick Adams); Filmul “Kafka – cosmarul din labirint” regizat de Steven Soderbergh (1991); acordurile lui Bud Powell, Bill Evans si Herbie Hancock; “Demonii” de Dostoievski; “Marele Gatsby” de Fitzgerald; “De veghe in lanul de secara” de Salinger, romanele in serie ale lui Raymond Chandler; scrierile lui Jane Austen si Carson McCullers; Alice Munri si Grace Paley.