Divanul imaginar

Există interviuri efervescente precum cea mai bună șampanie, dar și din cele încercănate, chinuite, trase de păr. Există interviuri trufașe cu întrebări ameninţătoare, dar și din cele timide ca fetele mari. În fine, există interviuri care pornesc abrupt și se încheie tăios, dar și din cele care încep cu adevărat abia la final, în pragul ușii, cu reportofonul pe off.

Sunt interviuri care schimbă vieţi, sunt altele pe lângă care treci neschimbat. Și doar unele, cu mult mai puţine ca număr, ies din rând, oprind fulgerător timpul în loc.

Sunt acele întâlniri care aduc binișor cu îndrăgostirea. Le trăiești pe repede-nainte, te umplu de bucurie și, aproape pe nesimţite, te lasă mult mai mult decât ești. Astea sunt și cele pe care am ales să le public în cartea pe care o ţineţi în mâini.
DIA RADU

Frumuseţea este un dar minunat. Iar când e însoţită și de talent, poţi spune că pe uliţa ta a răsărit soarele. Dia Radu l-a capturat. Așa se explică lumina pe care o aprinde în paginile Formulei As, aura ei imposibil de confundat. Urmăriţi-o! În raniţa ei se ascunde bastonul de mareșal.
SÂNZIANA POP

Există nenumărate stiluri de a realiza interviuri, plus cel purtând marca Dia Radu. Din întrebările ei emană întotdeauna un fel de încredere generoasă în om, dar și o dorinţă ghidușă de a răscoli în contradicţiile fiinţei umane. În faţa ei, fiecare fiinţă devine o poveste interesantă, Dia Radu știind și că nu chiar orice merită povestit.
MATEI VIȘNIEC

Dia Radu are nu doar harul de a pune întrebări care scot la lumină frumuseţea lăuntrică a interlocutorilor ei, ci și talentul de a-i asculta cu adevărat, intrând în tainică rezonanţă cu fiecare. Asistăm în aceste dialoguri la o nemaiîntâlnită comuniune, la o scrutare reciprocă adâncă și directă, care culminează fascinant cu o dublă mărturisire de sine.
MONICA PILLAT

Divanul imaginar by Dia Radu
Genres: Nonfiction
four-half-stars

O carte foarte “cool”, pe care am citit-o cu placere. Cuprinde 18 interviuri, publicate initial in Formula As, cu oameni de cultura romani: Mircea Dinescu, Solomon Marcus, Ion Muresan, Yuri Kordonsky, Vasile Dem. Zamfirescu, Dan C. Mihailescu, Nora Iuga, Matei Florian, Vera Lungu, Dumitru Constantin Dulcan, Ioan Es. Pop, Mircea Cartarescu, Adrian Papahagi, Neagu Djuvara, Antoaneta Ralian, Stefan Agopian, Emil Brumaru, Theodor Paleologu.

“Pana la urma, batranetea te scutura de prejudecati, aduce hazul si te face liber.” (Mircea Dinescu)

“Adevarul trist e ca esti cu atat mai linistit cu cat vezi mai putini oameni.” (Mircea Dinescu)

“Nu vad viata ca pe o neintrerupta stare de bine, ci ca pe-un drum in care exista si sus, si jos, si bine, si rau, si frumos, si urat. E drumul catre tine insuti. Fericirea e sa fii pe drum. Cand nu esti pe drum, esti ori ratacit, ori mort.” (Vasile Dem. Zamfirescu)

“Nimic nu-ti reuseste cu adevarat, daca nu faci sacrificii.” (Dumitru Constantin Dulcan)

“Toti oamenii intelepti au ajuns pana la urma sa prefere bunatatea inteligentei. Sa prefere blandetea sarcasmului si ironiei.” (Mircea Cartarescu)

“Imi place la nebunie cuvantul asta romanesc, “smerenie”. […] Pentru mine este una din cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un om.” (Neagu Djuvara)

“Am inteles, cred, de atunci ca secretul reusitei e ca toata viata sa lupti cu tine si cu neputintele tale, pentru a le transforma in virtuti.” (Neagu Djuvara)

“Domnule, dragostea asta si e. E o nebunie asumata. Daca nu te scoate din tatani, te strofoci degeaba. E musai nevoie si de o picatura de ticneala divina.” (Emil Brumaru)