Cum sa fii fericit in Romania

Texte de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Anamaria Smigelschi, Andrei Pleșu, Adriana Bittel, Dan Tăpălagă, Jean A. Harris, Vlad Zografi, Clotilde Armand, Ariana Rosser Macarie, Andreea Răsuceanu, Andrei Cornea, Monica Pillat, Mihaela Coman, Horia-Roman Patapievici
În loc de introducere: Cioran despre (ne)fericire
În loc de încheiere: Punctul 7 din chestionarul lui Proust: „Fericirea pe care mi-o visez“

„Ce-ar fi să descoperim că adevărata fericire e cea care ne pune viaţa la încercare și îi dă o împlinire tocmai pentru că a fost smulsă unei lumi ostile? S-ar putea ca trecerea noastră pe pământ să capete altă forţă când, în strădania naturală spre fericire, suntem puși în situaţia de a compune un destin nu cu bunăstarea, răsfăţul și trufia marilor popoare, ci cu suferinţa celor «insignifiante» (Cioran).
Ce miză extraordinară intră în joc când întrebarea privitoare la fericire se naște dinăuntrul unei istorii nefaste! Cum de-au existat oameni care și-au găsit fericirea într-o lume în care totul predispunea la nefericire? Să existe oare o alchimie graţie căreia, dintr-o viaţă atacată pe versantul ei negativ, sfârșești prin a extrage poftă de viaţă și gândul final că nu ai trăit degeaba?
Pe scurt: cum e cu putinţă ecuaţia paradoxală a fericirii?“ (GABRIEL LIICEANU)

Cum sa fii fericit in Romania by Oana Barna (coord.)
Genres: Nonfiction
four-stars

Cel mai mult mi-a placut textul Adrianei Bittel, dar toti ceilalti au expus pareri interesante despre subiectul propus in titlu.

“Un om fericit este acela care descopera in toate etapele si actele vietii sale un acord subtil intre intamplarile acestei vieti si sensul pe care el i l-a conferit.” (Constantin Noica)

“Orice infern devine suportabil daca paradisul culturii devine cu putinta.” (Constantin Noica)

“[…] fericirea nu da peste noi, ci se face inauntrul unei vieti care isi dobandeste valoarea exact in masura in care este pusa la incercare.” (Gabriel Liiceanu)