Alegerea

La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze, și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945.
A petrecut decenii chinuită de flashback-uri și vina supraviețuitorului, hotărâtă să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se vindece și să ierte singura persoana pe care nu o putea ierta – pe sine.
Edie împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat să se vindece. Explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm.

Alegerea este o carte care va schimba vieți și va oferi alinare multor generații de cititori.

Alegerea by Edith Eva Eger
Genres: Biography/Memoir
five-stars

O carte de memorii impresionanta, excelent scrisa, de citit si recitit!

“Este pentru prima data cand observ ca putem alege: fie sa dam atentie lucrurilor pe care le-am pierdut, fie celor pe care inca le avem.”

“Putem alege lectia pe care ne-o da teroarea. Sa devenim tot mai acre in jalea si frica noastra. Ostile. Paralizate. Sau sa pastram partea copilaroasa din noi, partea vie si curioasa, partea aceea inocenta.”

“Pasivitatea inseamna sa-i lasi pe altii sa decida pentru tine. Agresivitatea este sa decizi tu pentru altii. Asertivitatea, sa decizi pentru tine si sa ai incredere ca este suficient, ca iti esti de ajuns.”

“Daca ar trebui sa-mi denumesc stilul de terapie as numi-o, probabil, Terapia Alegerii, fiindca libertate este despre ALEGERE (in engleza CHOICE – Compassion, Humour, Optimism, Intuition, Curiozity and Self-expression) – despre alegerea compasiunii, a umorului, optimismului, intuitiei, curiozitatii si a exprimarii de sine. Si despre a fi liber si a trai in prezent. Daca ramanem blocati in trecut, spunand: “Macar daca as fi mers acolo, in loc sa raman aici…” sau “Macar daca m-as fi maritat cu altcineva…”, atunci inseamna ca traim in inchisoare din propria vointa. Cam la fel cum ar fi sa traim in viitor, spunand: “N-o sa fiu fericit pana la absolvirea scolii…” sau “N-o sa fiu fericit pana cand nu gasesc persoana potrivita.” Singurul lucru unde ne putem exersa libertatea de alegere este prezentul.”

“Asa cum m-au invatat camarazii mei supravietuitori, poti trai ca sa razbuni trecutul sau poti trai sa-ti imbogatesti prezentul. Poti trai in inchisoarea trecutului sau poti lasa trecutul sa fie trambulina care te ajuta sa obtii viata pe care ti-o doresti acum. […] putem alege sa fim proprii gardieni sau putem alege sa fim liberi.

“Cat traiesti, exista riscul sa suferi mai mult. Exista, de asemenea, si oportunitatea de a gasi o modalitate sa suferi mai putin, sa alegi fericirea, adica sa-ti asumi responsabilitatea pentru tine insuti.”

“Cand incetezi sa mai faci ce e cel mai bine pentru tine si incepi sa faci lucruri de care crezi ca are nevoie altcineva, faci o alegere cu consecinte in ceea ce te priveste.”

“Viktor Frankl scrie: Cautarea sensului vietii de catre un om reprezinta motivatia primordiala a existentei lui… Acest sens este unic si specific si de aceea trebuie implinit numai si numai de el; doar asa poate capata o semnificatie care-i va satisface propria dorinta de a gasi un sens. Cand renuntam sa ne asumam responsabilitatea pentru noi insine, renuntam la abilitatea de a crea si de-a descoperi acest sens. Cu alte cuvinte, renuntam la viata.”

“Al doilea pas in dansul libertatii este sa invatam sa ne asumam riscurile necesare pentru adevarata implinire a propriului potential. […] Asumarea unor riscuri nu inseamna sa ne aruncam orbeste intr-o primejdie, ci sa ne acceptam fricile, astfel incat sa nu le mai fim prizonieri.”

“Mi-am amintit ca eram acolo pentru a impartasi cel mai mare adevar pe care-l stiam, anume ca cea mai mare inchisoare este in propria minte, si in buzunar tii deja cheia: disponibilitatea de a-ti asuma deplina responsabilitate pentru viata ta; disponibilitatea de a risca; disponibilitatea de a te elibera pe tine insuti de judecata si de a-ti recupera nevinovatia, acceptandu-te si iubindu-te pentru ceea ce esti cu adevarat – uman, imperfect si intreg.”

“Nu stim incotro mergem, nu stim ce se va intampla, dar nimani nu-ti poate lua ce-ti pui in minte.”

“A fugi de trecut sau a lupta impotriva suferintei prezente inseamna a te incarcera singur. Libertatea inseamna a accepta ceea ce este si a ne ierta pe noi insine, in a ne deschide inimile pentru a descoperi miracolele prezentului.”